Single event

5 LANGUAGES OF LOVE OR COMMUNICATION

«Οι 5 γλώσσες της Αγάπης  ή Επικοινωνίας»

Το ξέρετε ότι όλοι μας έχουμε μία γλώσσα επικοινωνίας ή αγάπης που είναι η βασική μας, και πολλά θέματα επικοινωνίας προκύπτουν όταν η δική μας κυρίαρχη γλώσσα δεν είναι η ίδια με των άλλων; 

Στην πραγματικότητα υπάρχουν 5 γλώσσες επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε οι άνθρωποι παγκόσμια στις σχέσεις μας, απλά σε όλους μας υπερισχύει μία ή δύο το πολύ. 

Γι’αυτό ακούμε τόσο παιδιά όσο και ενήλικες που λένε καμιά φορά: “Δεν λέω ότι δεν νοιάζεται ο σύντροφός μου, ο γονιός μου, ο/η φίλη μου για εμένα και τις ανάγκες μου αλλά δεν μου το δείχνει με τον τρόπο που θέλω». ‘H γνωρίζουμε επαγγελματίες ικανούς στη δουλειά τους που μπορεί να μην γνωρίζουν τον πιο κατάλληλο τρόπο να κινητοποιήσουν την ομάδα τους έτσι ώστε να δουλέψουν στο μέγιστο τον δυνατοτήτων τους.  Αυτές οι γλώσσες επικοινωνίας διέπουν όλες μας τις σχέσεις, προσωπικές και επαγγελματικές.  Για τις ανάγκες αυτού του άρθρου θα επικεντρωθούμε όμως στις γλώσσες επικοινωνίας σε προσωπικό επίπεδο! 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Ποιες είναι οι 5 βασικές γλώσσες αγάπης και επικοινωνίας για τις σχέσεις μας;  

  1. Οι πράξεις φροντίδας
  2. Τα ενθαρρυντικά λόγια
  3. Η αφή ή σωματική επαφή
  4. Τα δώρα
  5. Ο ποιοτικός χρόνος

Αυτοί είναι όλοι οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορώ να εκφράζω την αγάπη μου ή να επικοινωνήσω σε κάποιον ότι νοιάζομαι γι’αυτόν.  Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως τα κάνουμε όλα αυτά αλλά σε όλους μας υπερισχύει μία, και πιο σπάνια δύο γλώσσες επικοινωνίας.    

Οι πράξεις φροντίδας είναι τα πράγματα που κάνω έμπρακτα για τους άλλους, όπως το να μαγειρέψω για την οικογένεια μου, να φτιάξω κάτι που έχει χαλάσει στο σπίτι, να πάω τον σύζυγό μου κα΄που με το αυτοκίνητο για να μην οδηγήσει αυτός ενώ είναι κουρασμένος κ.α.

Τα ενθαρρυντικά λόγια είναι όλα αυτά τα πράγματα που λέω για να υποστηρίξω κάποιον.  Του λέω για παράδειγμα ότι θα τα καταφέρει σε κάτι που θέλει, ότι είναι ικανός, έξυπνος κ.α.

Η αφή ή σωματική επαφή σημαίνει ότι δείχνω τη  αγάπη μου με αγκαλιές και φιλιά.  ΄Ολοι μας έχουμε παρατηρήσει ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο εγκάρδιοι, πιο ζεστοί, πιο φιλικοί από άλλους.  Μπορεί να σε πιάσουν ασυναίσθητα όταν μιλάτε, ή να τρελλαίνουν τα παιδιά τους στις αγκαλιές και στα φιλιά.  Για αυτούς τους ανθρώπους η αφή ή σωματική επαφή παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή τους.

Κάποιοι άνθρωποι πάλι έχουν για βασική γλώσσα αγάπης τα δώρα.  Τα δώρα δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα κάτι μεγάλο ή ακριβό, μπορεί να είναι και κάτι απλό όπως ένα λουλούδι.  Για αυτούς τους ανθρώπους το δώρο σημαίνει ότι τους σκεφτήκατε εκεί που ήσασταν και αυτό τους φτάνει ανεξάρτητα από την χρηματική αξία του δώρου.  Από την άλλη επειδή κάποιος μπορεί λανθασμένα να ερμηνεύσει ότι τα δώρα πρέπει να είναι κάτι ακριβό ή να τα χρησιμοποιήσει για να καλύψει άλλα κενά σε μία σχέση, θέλει κάποια προσοχή σαν γλώσσα αγάπης ή επικοινωνίας. 

Τέλος ο ποιοτικός χρόνος είναι η τελευταία, αλλά φυσικά όχι λιγότερο, σημαντική γλώσσα της αγάπης.  Ποιοτικός χρόνος σημαίνει: αφιερώνω χρόνο σε κάποιον ένας προς ένας, είτε αυτός είναι ο σύντροφός μας, είτε το παιδί μας, είτε ο φίλος μας.  Περνάμε χρόνο με τον άλλον, συζητάμε, ανοιγόμαστε και δημιουργούμε κάποια σύνδεση.   

Οι περισσότερες κόντρες στις σχέσεις δημιουργούντε επειδή εγώ μιλάω άλλη γλώσσα της αγάπης από τον άλλον.  Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να κάνουμε στους άλλους αυτό που θέλουμε να μας κάνουν εμάς. Εάν εγώ έχω για παράδειγμα βασική γλώσσα αγάπης τον ποιοτικό χρόνο ή τα ενθαρρυντικά λόγια, αυτά θα πάω να κάνω και στον άλλον, δηλαδή να του αφιερώσω ποιοτικό χρόνο ή να του μιλάω με ενθαρυντικά λόγια. Εάν όμως ο άλλος έχει σαν βασική του γλώσσα αγάπης τις πράξεις φροντίδας, αυτό που θα χρειάζεται για να εισπράξει την αγάπη μου θα είναι να του κάνω αντίστοιχα πράξεις φροντίδας και όχι να του αφιερώσω ποιοτικό χρόνο ήνα του μιλάω ενθαρρυντικά.  Είναι τόσο απλό και τόσο δύσκολο παράλληλα γιατί οι άνθρωποι ασυναίσθητα πάμε και κάνουμε στους άλλους αυτά που θέλουμε να μας κάνουν!   Για αυτό πολλές φορές ακούμε ανθρώπους να λένε: “Δεν λέω ότι δεν με αγαπάει ο άντρας μου, το παιδί μου, ο αδερφός μου, η φίλη μου κλπ. αλλά δεν μου το δείχνει με τον τρόπο που θέλω»!

Οταν πρωτογνώρισα τον άντρα μου-και δεν ήξερα ακόμη για τις 5 γλώσσες της αγάπης-όταν επέστρεφε από τη δουλειά του, του ρώταγα πως ήταν η μέρα του και του έλεγα πόσο ικανό τον θεωρώ για όλα αυτά που κάνει στη δουλειά του (ενθαρρυντικά λόγια) ή του ζητούσα να πάμε μία βόλτα (ποιοτικός χρόνος).  Τον σύζυγό μου πάλι αυτό που τον ενδιέφερε ήταν να χαλαρώσει και έχει έτοιμο ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι (πράξεις φροντίδας). ‘Οταν γνωρίζουμε ο ένας την γλώσσα αγάπης του άλλου μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα την αγάπη μας στο άλλο πρόσωπο με τρόπους που θα την εισπράξει. Τώρα πια όταν γυρνάει σπίτι πρώτα τον αφήνω να φάει ή τον βοηθάω σε κάτι άλλο πρακτικό που μπορεί να θέλει και αυτός αφού χαλαρώσει μπορεί να μου πει να πάμε μία βόλτα ή να με ενθαρρύνει για πράγματα επαγγελματικά! Αντιστρέφουμε δηλαδή την γλώσσα αγάπης μας, και μιλάμε στον άλλον τη δική του βασική γλώσσα για να καταλάβει την αγάπη μας.  

Επίσης ένα ακόμη σημαντικό αποτέλεσμα του να γνωρίζουμε τη βασική γλώσσα αγάπης και επικοινωνίας, τη δική μας αλλά και των ανθρώπων που μας ενδιαφέρουν, είναι ότι ακόμη και όταν ο άλλος μας μιλάει στη δική του γλώσσα και όχι στη δική μας, ξέρουμε ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να μας δείξει ότι νοιάζεται.  Για παράδειγμα όταν γυρνάω κάποιες φορές από τη δουλειά και μου λέει ο άντρας μου: “Aγάπη μου έλα να δεις που σας έφτιαξα τον θερμοσίφωνα/αιρ-κοτνίσιον ή κάτι άλλο που δεν δούλευε στο σπίτι»-κάτι που παλιά θα με άφηνε πιο αδιάφορη-τώρα το εκτιμώ γιατί ξέρω ότι αυτός είναι ο τρόπος του να μου δείξει ότι σκέφτεται και αγαπάει εμένα και την οικογένειά μας.     

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο γιός ενός πελάτη μου που έμεινε μια μέρα το ποδήλατό του από λάστιχο κοντά στο σπίτι.  Το παιδί πήρε τον πατέρα του για βοήθεια, μια και είχε για βασική του γλώσσα αγάπης τις πράξεις φροντίδας-πράγμα όμως που ο πατέρας του δεν γνώριζε ακόμη. Ο πατέρας, που είχε βασική γλώσσα επικοινωνίας και αγάπης τα ενθαρρυντικά λόγια, άρχισε να λέει στο παιδί: “Παιδί μου είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρεις να αλλάξεις μόνος σου το λάστιχο!  Εγώ πιστεύω σε εσένα!» Το αποτέλεσμα ήταν να εκνευριστεί το παιδί που ο πατέρας του δεν πήγε να τον βοηθήσει πρακτικά και να πει αργότερα σε μία συνεδρία μας: «Δεν λέω ότι δεν με αγαπάει ο μπαμπάς μου, αλλά δεν μου το δείχνει με τον τρόπο που θέλω»! Αυτό ακριβώς που λέγαμε πριν!   

Οφείλω να ομολογήσω ότι «Οι 5 γλώσσες της Αγάπης και Επικοινωνίας¨ είναι από τα πιο δημοφιλή σεμινάρια που ζητάει να παρακολουθήσει ο κόσμος, παρόλο που έχουμε και άλλα πολύ γνωστά και διεδομένα σεμινάρα, όπως του Gordon το Parent & Teacher Effectiveness Training (τα Μυστικά του Αποτελεσματικού Γονέα και Δασκάλου), το “ΜΒΤΙ Personality Analysis & Career Orientation» όπου κατανοούμε την προσωπικότητά μας, καθώς και αυτή του παιδιού μας, και όλα τα πράγματα που ταιριάζουν σε κάποιον να κάνει σύμφωνα με αυτήν-, το σεμινάριο “Find Your Life Purpose”, και το σεμινάριο  “Happiness”, που στηρίζεται στο course του Yale “Psychology & The Good Life”. 

Τα τελευταία χρόνια έχω δει όλο και περισσότερους ανθρώπους, μόνους αλλά και ζευγάρια, να θέλουν να παρακολουθήσουν τα σεμινάριά μας, για προσωπική αλλά και για επαγγελματική ανάπτυξη, γιατί ο κόσμος σήμερα περισσότερο από ποτέ αισθάνεται χαμένος και έχει ανάγκη από κάποια καθοδήγηση σε θέματα προσωπικά και επαγγελματικά. Το να γνωρίζουμε τη βασική γλώσσα επικοινωνίας τη δική μας, αλλά και των ανθρώπων γύρω μας είναι κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει πολύ στη ζωή μας!